De smaak van leidingwater

Geplaatst op: 7 maart 2012, 15:39

De smaak van leidingwater kan sterk verschillen. Zelfs als het van hetzelfde waterbedrijf komt. Bijna alles hangt af van de bron, zeggen ze bij watermaatschappijen TMVW en VMW. Toch serveren ook heel wat restaurants kraantjeswater. 'Maar dat gaat eerst door een filterapparaat', zegt topchef Philippe Nuyens.

Voor de krant testte watersommelier Roland Van den Abbeele vierentwintig soorten 'platte' waters. Waters van bekende merken maar ook gewoon uit de kraan. Dit resulteerde in de opvallende conclusie dat hij het leidingwater van de Tussen gemeentelijke Maatschappij voor Watervoorziening (TMVW) in West-Vlaanderen met een score van 5 op 10 bedacht, terwijl dat van hetzelfde waterbedrijf in Oost-Vlaanderen 7,5 op 10 kreeg.

Smaak van waterOorsprong bepalend

Zowel bij de TMVW als bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) zijn ze niet verrast door die verschillen in appreciatie. 'Smaak is sowieso subjectief, maar het klopt wel dat het leidingwater van streek tot streek verschilt. Terwijl wij er nochtans niets aan toevoegen', beaamt Bruno Pessendorfer van de TMVW. 'De smaak van het waterdat uit de kraan stroomt, hangt in eerste instantie af van de oorsprong of bron van dat water. Het leidingwater van ons bedrijf komt vooral uit twee bronnen: grondwater aangeleverd uit de Ardennen en oppervlaktewater uit de Maas, dat wij via het Albertkanaal inslaan. Een derde, veel kleiner deel, komt uit eigen winningen in Henegouwen. In ons gebied in West-Vlaanderen (vooral aan de westkust en in het Brugse) leveren wij een mix, die voldoet aan de strengste parameters. Maar de smaak kan inderdaad verschillen van ons water in Oost-Vlaanderen.'

'Bovendien', vult Pessendorfer aan, 'lijkt ook de huisinstallatie een invloed op de watersmaak te hebben. Vooral in oudere woningen kan die mee bepaald worden door de (metalen) leidingen. 'Kathleen De Schepper van de VMW bevestigt dat verhaal. 'De oorsprong van het water speelt inderdaad een grote rol. In Limburg halen wij al ons water uit de grond en toch is dat in het zuiden van de provincie veel harder dan in het noorden. In West-Vlaanderen komt een deel van ons water uit het kanaal Kortrijk-Bossuit.'

Filterapparaat

'Wij serveren alleen merkenwater. Vittel of Perrier. Er bestaan filtermachines voor leidingwater, maar dat vinden wij een te zware investering. Bij ons komt er dus geen kraantjeswater op tafel', zegt Inge Waeles van het Roeselaarse sterrenrestaurant Boury.

Chef Philippe Nuyens van de gelijknamige eensterrenzaak in de Jules de Troozlaan in Blankenberge serveert daarentegen alleen leidingwater. 'Omdat wij onvoldoende stockageruimte hebben voor flessenwater, investeerden wij in een waterapparaat van Aquacare. Dat filtert niet alleen het leidingwater, maar we kunnen er ook een eigen constante smaak aan geven en garanderen. Zo benadert ons water dat van pakweg Chaudfontaine', zegt Nuyens, die het water dan onder eigen naam aan de gasten serveert.

Gerelateerde artikelen:
22-02-2012 Kalkaanslag veroorzaakt heel wat extra kosten
12-08-2011 Hardheid van kraanwater