Judith Merkies in actie tegen flessenwater

Geplaatst op: 15 mei 2012, 11:50

Op 10 mei 2012 hield Judith Merkies (PvdA-Europarlementariër) een actie tegen de bergen plastic afval van het Europees Parlement. Elke dag worden in het EP meer dan 8100 gratis flesjes uitgedeeld. ” Dit is niet in lijn met ´practice what you preach´.’’

'De afgelopen jaren hield het EP zich bezig met grondstoffenschaarste en resource efficiency. Daar hoort ook milieuvriendelijker consumptie bij. De gratis flesjes zorgen voor een enorme berg afval. Strenge EU wetgeving ziet toe op schoon drinkwater uit de kraan. Toch drinkt het Europees Parlement in Brussel nog steeds bronwater uit plastic wegwerpflesjes. Tijd om de plastic flesjes te dumpen en milieuvriendelijker water te drinken. Er zijn goedkopere alternatieven die ook nog minder grondstoffen verbruiken' zo zegt Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement.  

Actie tegen flessenwater 

Om te laten zien hoe groot deze verspilling is, werd van de dagelijkse afvalberg een obstakel van meer dan 8000 flesjes gebouwd op 10 mei, net voor de ingang naar de plenaire zaal van het EP. Jaarlijks verbruikt het EP in de diverse zaaltjes en vergaderruimtes inmiddels een miljoen flesjes per jaar. De kosten van het maken en vervoeren van deze flesjes zijn vele liters olie (een kwart liter per flesje) en extra water. Dit levert een CO2 uitstoot van 160 ton per jaar. Het is in tijden van grondstofschaarste kristalhelder dat we naar een alternatief moeten zoeken. 

Het gebruik van flessenwaters

Het drinken van mineraalwater wordt steeds populairder. Tussen 1980 en 2002 verdrievoudigde de jaarlijkse consumptie tot ongeveer zestien liter per Nederlander. Koplopers in Europa zijn de Italianen, Belgen en Duitsers met een jaarlijks gebruik van 134 tot 197 liter mineraalwater per persoon. 

De consumptie van flessenwater is in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Scandinavische landen opvallend veel lager dan in de Zuid-Europese landen. Een van de oorzaken zou kunnen zijn dat in deze Noord-Europese landen al lange tijd kwalitatief zeer goed drinkwater geleverd wordt, waardoor het thuisgebruik van flessenwater veel lager is dan in landen waar men minder vertrouwen heeft, al dan niet terecht, in de kwaliteit van het leidingwater.

Bron: WeTapWater 

Gerelateerde artikel:
03-06-2011 Overname Ultraspring door Watercompany 
07-12-2011 Puur genieten bij Bloesem Theehuis in Herpen